Nederlandse biografie

Pieter Bogaert biografie

De Belgische pianist Pieter Bogaert begon met zijn muzikale studies toen hij vijf jaar oud was, maar studeerde eerst natuurkunde in België en Engeland voordat hij zich helemaal aan de muziek wijdde. Sinds 2017 studeert hij bij Frank van de Laar aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarvoor volgde hij lessen bij Griet Dodion in Brussel, David Earl in Cambridge en Raymond Fischer in Oxford.

Pieter heeft deelgenomen aan masterclasses met verscheidene grote pianisten zoals Boris Berman, Naum Grubert, Jan Wijn, Boris Giltburg, Eldar Nebolsin, Jura Margulis,  Enrico Pace, Polina Leschenko en Alexander Gavrylyuk. Daarnaast volgt hij regelmatig lessen fortepiano bij Olga Pashchenko.

Naast zijn solo-optredens heeft Pieter ook een grote passie voor de kamermuziek. Hij speelde in verschillende bezettingen en had lessen bij musici als Isabel Charisius (ex-Alban Berg Quartett) en Sebastian Schmidt (Mandelring Quartett).

Sinds 2019 vormt Pieter een duo met altviolist José Nunes. Zij verkennen samen het repertoire voor altviool en piano, en breiden het ook uit met hun eigen transcripties van werken voor andere bezettingen. Pieter en José worden gecoacht door Robert Kulek aan het Conservatorium van Amsterdam.

Pieter voert ook regelmatig Liedrepertoire uit, en hij heeft een Liedduo samen met bariton Albert Jan de Boer. Voor dit repertoire heeft Pieter lessen en masterclasses gevolgd bij onder anderen Gerold Huber, Jeff Cohen en Eildert Beeftink.

De afgelopen jaren heeft Pieter deelgenomen aan verschillende festivals zoals The International Holland Music Sessions, Verão Clássico (Lissabon) en Festival Jong Talent Schiermonnikoog. In 2018 behaalde hij de eerste prijs, en de prijs voor beste uitvoering van een Portugees werk op de 19th International Competition Cidade do Fundão. Pieter trad reeds op in België, Nederland, Portugal, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hij wordt ondersteund door een talentbeurs van de Jacques Vonkstichting.

(Foto door Kirsten van Santen)